"My life isn't theories and formulas. It's part instinct, part common sense". Audrey Hepburn

miercuri, 21 ianuarie 2009

Aşa-i românul?

În afară de poveşti despre noul ministru al Internelor, de euforia din jurul învestirii lui Obama sau de paranoia (mai mult sau mai puţin îndreptăţită) legată de stocarea sms-urilor şi discuţiilor telefonice, am mai dat azi de o ştire care pe mine m-a lovit momentan mai mult ca cele de mai sus. În urma studiul „Valorile românilor”, făcut de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) în cadrul valului 2008 al European Values Survey, a reieşit că românii se consideră religioşi, dornici de muncă, familişti, scârbiţi de politică şi gata oricând să plece capul şi să pupe mâna unui tătuc autoritar.
Despre treaba cu importanţa majoră a familiei în existenţa românului, n-o să spun prea multe. Toţi avem nevoie de un punct de reper. Chiar şi pentru (mulţii) viermi care îşi bat nevasta şi copiii până îi bagă în spital, familia e importantă. Că reprezintă sacul de box unde îşi varsă frustrările, complexele, vitejismele la băutură, numai bine ca mai apoi să devină mai curaţi şi mai luminoşi.
Religiozitatea românilor se întinde de la blestematul şi călcatul în picioare pentru o sticlă de plastic cu apă sfinţită sau pupat moaştele vreunui sfânt (apropo, nu am înţeles niciodată de ce chiar de ziua sfântului se omoară oamenii să pună mâna, când respectivele moaşte sunt în acea biserică şi în restul zilelor???), la "sfinţenia" cu care nu spală de sărbători "că ajungi în Iad", trecând prin închinatul strâmb cu ţigara în mâna stângă la trecerea pe lângă o biserică şi scuipatul în sân de deochi. Bomboana de pe colivă o reprezintă "credinţa" adânc înrădăcinată în mulţi români cum că dacă vezi un popă, e de rău, cu ghinion. Amin!
78% din cei intervievaţi au declarat că politica este "deloc sau puţin importantă". Prezenţa la vot o dovedeşte. În acelaşi timp, înghesuiala la mici şi bere electorale contrazice. Şi la aşa dezinteres, delăsare, lipsă de reacţie, de ce ne mai supărăm şi ne ofuscăm că îşi fac politicienii de cap şi se pişă pe noi? Pe de altă parte, însă, pe principiul românului îi place cu biciul pe cârcă şi nu ştie decât de frică, 73% dintre românii intervievaţi consideră că ar fi bine ca ţara să aibă un conducător puternic, care nu-şi bate capul cu Parlamentul şi alegerile, în timp ce 20% sunt convinşi că viaţa le-ar fi mai bună sub un regim militar! Păi, cu scârba asta totală pentru pulitică şi capul mioritic plecat, încă puţin şi poate îi iese lu Zmeus. Nu ştiu de unde o să scoată, dintre burtoşii diabetici cu pensii halucinante, armata aspră dar severă cu care să-i facă pe români să se pişe pe ei de frică şi să nu mai iasă din casă după ora 18, dar găseşte el o soluţie. Ia, faceţi un exerciţiu de imaginaţie, o vedeţi pe Nuţi cu părul strâns strict în coc, cu uniforma roz strânsă pe corpul de cadână, cu pieptul (generos) plin de medalii (încrustate cu cristale Swarovski) pentru merite deosebite, cu cizme cu toc cui din piele de puţă de maimuţă şi cravaşă, urlând: la pământ, viermilor! 100 de flotări în pumni! Tu, ăla mai muşchiulos, fă şi un striptiz, că sunt cam stresată! ? Eeee, cu aşa general, să tot stea sculat drapelul fără stemă!
Că aşa-i românul mirobolant, halucinant şi mereu nehotărât, tot 73% din cei chestionaţi doresc ca România să aibă un sistem politic democratic! Păi, pe principiul unic românesc cum că democraţie înseamnă să faci ce vrei, cum vrei şi când ai chef, fără un minim de răspundere sau responsabilitate, trăim o democraţie minunată de ani de zile, oameni buni! Ce ne-am putea dori mai mult decât un conducător puternic şi cel puţin la fel de democrat ca principiile româneşti?
Eeee, şi ajungem la treaba la care e cel mai bun românul: 91% dintre respondenţi cred că munca e „foarte sau destul de importantă”. Părerea mea e că s-au încurcat puţin borcanele şi la întrebarea asta intervievaţii au crezut că-i întreabă de salariu. Că de muncă, ştim cu toţii cum e. Lunea e naşpa, că e luni, marţea sunt trei ceasuri rele şi neştiind exact când sunt, mai bine te fereşti toată ziua să faci ceva, miercurea e în plus, joia e aproape weekend, iar vineri e zi scurtă. Dar la cum ne spun guvernanţii că economia duduie, s-ar putea să fiu eu răutăcioasă.
Dacă la încredere stăm bine (doar 16% din cei intervievaţi au spus că au încredere în alţi oameni), la toleranţă stăm şi mai bine: 63% s-au declarat împotriva divorţului, în timp ce 91% sunt de părere că homosexualitatea nu poate fi justificată. Spre deosebire de viol, pedofilie, umflat ochii nevestei, ţinut copilul în lanţuri.
Eu la biserică mă duc rar, prefer propriul meu dialog cu Ăl Bătrân. Spăl uneori duminica pentru că atunci am timp şi nu mi-e frică de iad din cauza asta. N-am probleme cu marţi 13 şi nici nu-mi pun busuioc sub pernă. Politica, aşa strâmbă şi curvă cum e, mă pasionează (deh, eu am o slăbiciune pentru curve, v-am mai spus) şi nu accept să tac din gură, chit că teoretic nu schimb nimic imediat, dar nu-mi pierd speranţa. Şi nici umorul şi ironia, la care n-am de gând să renunţ prea uşor. Îi mulţumesc cu această ocazie lui Dan Şelaru pentru onoarea pe care mi-a făcut-o punându-mă pe lista celor uniţi de întrebarea "Ce o să urmeze?", şi care n-au găsit o soluţie în vorbele clasei politice. Îmi doresc să trăiesc într-un sistem democratic. În care opinia publică şi societatea civilă sunt puteri adevărate. Despre militari ce pot să spun? Îmi plac bărbaţii în uniformă şi parada de 1 decembrie. Îmi doresc un conducător puternic. Cu prestanţă, respectat în străinătate, care să mă facă mândră că l-am ales şi căruia să-i pot reproşa atunci când greşeşte. Munca pe care o fac îmi place, dar după ani în care nu ştiam când e zi şi când e noapte, am învăţat să îmi placă şi timpul meu cu mine însămi, cu familia, cu prietenii. În ciuda multor "ţepe" luate de la oameni apropiaţi, continui să am încredere în oameni, să îmi doresc să-i am în preajmă, să am ce să învăţ de la ei. Când oamenii divorţează, îmi pare rău că nu a mers, dar le respect deciziile. Homosexualii există. Că vor sau nu vor unii şi alţii, au existat întotdeauna. Şi nu e treaba mea să-i judec! Prefer să văd oamenii ca oameni, nu ca divorţaţi, homosexuali, atei, credincioşi sau "cu handicap".
E, voi cât de români sunteţi?

22 de comentarii:

  1. Acolo era locul tau. Nu ai de ce sa-mi multumesti. Coc un proiect care sa preia doar blogosfera onorabila, nu zoso, si sa faca un ziar online din ea. Sa-i belim pe boii aia cu patalama, mai am nevoie de ceva timp, programare si convins investitor, o s-o fac.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan, aştept cu mare interes :) Dar nu-i aşa că nu sunt chiar atât de nebună şi naivă că îmi închipui că se poate face ceva, că dacă avem cuvinte, idei, gură, nerv în tastatură, chiar putem încet încet mişca lucrurile? Eu mor, dar nu renunţ :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia asta cu sondajele rămîne pentru mine o mare nedumerire. Cum dracu fac ăştia eşantioanele, că, de cînd sunt, nu m-am nimerit never printre repondenţi, să stric niţel procentele! Uite de-aia nu mă regăsesc printre majoritari. Dar nici nu-mi doresc.

    RăspundețiȘtergere
  4. E adevărat că depinde foarte mult de cum e pusă întrebarea. Dar îmi aduc aminte, când am făcut şi eu sondaje, cum se vedea clar cum se "aruncă" românii să răspundă doar aşa, să arate cât sunt de grozavi, de parcă le-ar fi apărut şi numele pe prima pagină!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut mult descrierea nazista pentru Nutzi :)
    Ce sa spun...de rugat, ma rog, de mers la biserica...nu prea.
    Cu homosexualii n-am nimic :) ba mai mult,am multi prieteni gay :)
    La capitolul politica...decat sa vorbesc in necunostinta de cauza...mai bine n-o fac.
    Ar fi posibil sa se schimbe DE TOT intreaga clasa politica?De la femeia de serviciu pana la presedinte?
    Atunci mi-as spune parerea :)
    Nu stiu cat de romanca sunt...
    poate ar trebui sa ne gandim la toate zicalele romanului "lasa ba ca merge si-asa", "romanul s-a nascut: inventiv, poet, etc"
    Cate mai sunt?

    RăspundețiȘtergere
  6. Udrea e o permanentă inspiraţie pentru mine. Oi fi invidioasă :))) La politică nu cred că trebuie "să te pricepi", dar trebuie să conştientizăm că, în ansamblu ne afectează pe toţi, chiar dacă teoretic nu "la prima mână". Democraţie înseamnă şi implicare, cunoaştere, responsabilitate, nu doar să treci pe roşu că "e democraţie". Eu am o problemă cu zicala "mâine poate fi mai rău". E, eu mă ambiţionez să spun că "mâine poate fi mai bine".

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite tocmai de la mentalitatea asta a romanilor as incepe eu sa remodelez... Si eu m-am saturat ca de fiecare data cand spun ca vreau mai mult si mai bine sa mi se dea mult-prea-(ne)placuta replica: lasa, ca altii o duc mai rau!
    Da, de acord, dar sunt multi altii care o duc mai bine. Poate nu neaparat pe cinstite. Dar stiu si multi care au reusit pe propriile forte. Si nu inteleg de ce n-as putea sa privesc mai mult in directia lor si sa ma raportez la ei si trebuie musai sa ma uit la cei mai de jos. Ma uit si la ei, incerc sa ajut daca pot, dar nu o sa vreau niciodata sa fiu printre cei care au mai putin si o duc mai rau.
    In alta ordine de idei, nu stiu cat de on topic e, am constatat ca sunt mai roman decat poate credeam. Desi nu pot spune despre mine ca sunt o nationalista, asa ma ia o durere de cap si o lehamite cand vad la romanii plecati si reusiti peste granita (si ii felicit pentru asta) cum incep cu texte de genul: la voi e asa, la noi e asa... la voi nu se face nimic, poate si la noi se fura dar la noi se mai face si pentru tara... Ok, am fost si eu pe-acolo, de acord ca exista diferente... Dar care voi si care noi, frate? Ai uitat de unde vii si unde ai devenit ceea ce te-a facut sa reusesti acolo?
    Si pana la urma hai sa recunoastem ca totusi in ultimii ani in tarisoara asta s-au facut progrese serioase (pe care poate nu le vedem ca sunt prea sub nasul nostru), in timp ce Anglia spre exemplu a cam ramas la nivelul anilor '95.
    Si sa-mi fie cu iertare ca prefer sistemul nostru cu magazine deschise pana la miezul noptii sau non-stop decat varianta engleza sau australiana unde la ora 17 se inchide tot si orasul devine brusc pustiu.
    Si cu starea asta, ma aliez si eu la "maine va fi mai bine". Daca n-as crede in asta, ce rost ar mai avea...

    RăspundețiȘtergere
  8. Probabil tot din cauza ciudatei noastre mentalităţi afară nu sunt comunităţi puternice de români, că e în ADN-ul celor plecaţi să prefere să arunce cu rahat decât să vină cu idei, să catalogheze în "noi" şi "voi" pt că de fapt acolo ei nu s-au adaptat atât de bine încât să fie consideraţi "noi" ci tot "voi". Repet ce spune un prieten al meu: ţara asta a evoluat în ciuda faptului că e guvernată. Dar despre evoluţia noastră versus stagnarea lor, nu prea sunt de acord :) Dacă englezii au rămas la 95, noi am evoluat la 1900 atunci :) Aş prefera magazine închise la 17 în locul mârlăniei noastre adânc înrădăcinate, a lipsei de consideraţie şi respect. Dar asta e părerea mea :)

    RăspundețiȘtergere
  9. ceea ce spuneam eu despre progres nu se referea la mentalitate sau civilizatie (ma rog, lipsa ei, in cazul nostru)...
    pentru ca asa cum spuneam daca e ceva cu care chiar trebuie sa ne luptam este cu mentalitatea noastra, de la care pornesc si gandirile de tipul: da' de ce sa arunc eu hartia la cos, ca ailalti nu fac la fel; da' de ce sa spun eu buna ziua ca oricum nu-mi raspunde nimeni; da' de ce sa fiu eu cinstit, ca cu cinstea mori de foame... si tot asa...
    cat despre marlanie... daca s-ar face un top, am avea mari sanse sa ocupam locul 1...
    si nu vreau sa zic ca tara e frumoasa, pacat ca e locuita... ca eu inca mai sper ca acei cativa care suntem si care constientizam marlania vom reusi sa ii schimbam pe ceilalti, chiar daca asta echivaleaza cu mutatul muntilor din loc :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Abia cand pleci din tara poti sa constientizezi cat esti de roman. Imi amintesc ce scria o verisoara a sotului meu ca s-a intamplat intr-un aeroport. Regula era sa nu incui valiza (masura aniterorista luata dupa 9/11). S-a produs mare incurcatura, harababura si chiar intarzierea unui avion pt ca cineva nu a respectat regula. Si zice verisoara "bineinteles ca era roman" Cred ca asta caracterizezaza cel mai bine romanul. Din acest pdv sunt cat se poate de romanca. Poate asta explica de ce nu explodeaza mamaliga.
    Si mai sunt ceva: handicapata. Mamitza imi spunea mereu "sa nu recunosti ca nu auzi bine ca o sa rada lumea de tine" (apropo de toleranta). Cred ca avea dreptate.
    In privinta proiectuluilui Dan Selaru abia astept sa-l vad pus in practica.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu nu cred in sondaje nici sa ma pici cu ceara. Oricat de variati ar alege sondatii, tot nu ies reprezentativi. Romanii sunt asa si pe dincolo si cred asta si ailalta, in procentaj de nu stiu cat. Dar nu toti cei care cred in munca dau in homosexuali, si nu toti cei care vor regim militar nu arunca hartiile la cos.

    Plus ca sunt diferente mari intre Iasi, Bucuresti, Craiova, Cluj si Timisoara.

    Ideea este ca avem guvernanti corupti (uite, zic avem desi stau de patru ani la Montreal), indiferent de partidul de guvernamant. Pe deasupra multi nu stiu sa lege doua vorbe, basca sa administreze agricultura, economia sau mai stiu ce. Haoleu!

    RăspundețiȘtergere
  12. io nu vroiam sa comentez initial dar vreau sa fac doar o precizare cu privire la esantionare si cat de reprezentativa este populatia inclusa in esantion: well, daca se respecta tehnicile - aceleasi metode statistice se folosesc in toate tarile pt ca sunt universal valabile si acceptate - respectiv populatia sa fie atat de variata incat sa respecte tendintele generale, nu sa fie biased, atunci esantionul inglobeaza caracteristicile populatiei globale. Evident exista variatii in esantion (aka diferente intre indivizii cuprinsi), ca doar din cauza asta se alege un esantion, si nu un singur individ. Insa masuratorile au scopul de a evidentia generalul din sample. Plus ca interpretarea unui esantion nu are valoare fara precizarea marjei de eroare si a modului cum s-a facut esantionarea.
    Na si cam atat. Despre restul n-am chef sa comentez.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tocmai am citit comentariile si am o vorba pt Iuliana:
    "Dar care voi si care noi, frate? Ai uitat de unde vii si unde ai devenit ceea ce te-a facut sa reusesti acolo?"
    E un concept total aiurea "Ai uitat de unde vii?" - adica de unde vin mai exact? De la mama din burta si ca urmare a unei combinatii norocoase de celule (you've got the idea). Faptul ca te-ai nascut intr-un loc si ai trait o vreme intr-un spatiu anume nu inseamna obligatoriu si apartenenta la locul respectiv, si nici vreo obligatie morala sau de orice alta natura sa ramai acolo pana la moarte. In plus fata de asta, consider ca toti cei care au plecat au plecat, din diverse motive, tocmai pentru ca nu mai apartineau locului/societatii in care se aflau (ca nu se mai regaseau in preocuparile, ideile, etc oamenilor de acolo), ca aspirau la altceva, ca li s-a luat, ca le lipsea ceva, ca sa-si testeze limitele, ca una-alta, lista poate fi infinita.
    Reusita (de care ai amintit) este personala. Nu ai reusit / esuat pentru ca a) ai fost nascut in Romania b) ai fost educat la o scoala din Romania c) ai trait o vreme in Romania. Ci pentru ca te dezvolti ca om folosind diverse mijloace.
    In rest, numai de bine :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Lia, apropos de idei - nu trebuie sa vina cineva din afara cu ideile, am mai avut noi discutia asta despre schimbare, schimbarea nu se face odata pt toata lumea, ci atunci cand vrei schimbare trebuie sa te schimbi PE TINE si pe 2 oameni de langa tine. Atat.
    Daca nu imi place ceva, ii adun pe aia 2-3 de simpatizeaza cu ideile mele, fac o societate, un voluntariat, sigur o sa mai auda si altii de el, o sa se joineze, si INFAPTUIM exact schimbarea la care visam. Cred ca cel mai mare defect al romanului e ca timpul sau pretios este pierdut in polologhii si dezbateri (vezi de unde atatia analisti economici, politici, etc pe toate posturile TV) si propuneri si sugestii dar MUNCA yoc.
    Eu cand vin in Romania vreau sa ajut batranii ca mi-i mila de ei de nu mai pot, au muncit o viata ca sa ajunga apoi sa moara de foame si sa isi doreasca sa se duca mai repede. Si chiar am in plan sa fac un voluntariat care sa ii ajute!! Daca te intereseaza sau stii pe altii pe care ii intereseaza, m-as bucura sa se alature pentru ca e nevoie de oameni. E munca neplatita, dar recompensa sufleteasca e mare.

    RăspundețiȘtergere
  15. Tocmai pt ca stiu cum sunt alesi respondentii, cum sunt facute intrebarile si cum se analizeaza datele, nici eu nu dau prea multi bani pe sondaje. Dar niste idei reies din povestea asta. Multe din stereotipurile legate de romani sunt, din pacate, se regasesc in realitate, la orice nivel. Intoleranti, desi neinformati pe un subiect sau altul (de ex. cu homosexualii), mai mult vorbe decat fapte, si multe altele de care nu mai vreau s apomenesc tocmai pt ca incerc sa nu mai generalizez. Cand ma refeream la idei cu care sa vina cei plecati pe afara, nu ma gandeam la redescoperirea apei calde, ci tocmai la ce spune Maria: idei simple care pot face schimbari cu pasi mici, dar schimbari in bine! Maria, ma alatur ideii tale fara sa clipesc!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cine a zis ca bataia-i rupta din rai, s-o fi gandit la romani.... si ai dreptate, am impresia ca singura modalitate de a-i civiliza pe romani e cu forta.

    RăspundețiȘtergere
  17. Stiu ca steptati parerea mea, Lio te-am citit in diagonala, io beau expresso. Vroiam sa bag aseara una tare buna si inteligenta, cine ar fi crezut, da m-a scos Juliana din concept.

    Io am devenit roman de abia dupa ce am devenit neamt.

    Intre romani si nemti sunt mari asemanari da si deosebiri. Un nemat timpit e ca un roman timpit, deosebirea e ca neamtu-i mai retras si nu se vede de departe. Un neamt dastapt e ca un roman dastept, deosebirea e ca romanu nu-si da seama ca-i dastapt.

    Capitolu idei de la cei plecati. Multi dintre cei plecati nu stiu cum sa dea povete, o fac intrun fel care ii provoaca pa bastinasii romani.
    Cam asta-i ca sunt pa fuga..

    P.S Multi dintre cei plecati isi iubesc mai mult patria decit bastinasii!

    RăspundețiȘtergere
  18. Neamţule, ai pus punctul pe J :) Şi-or iubi aştia plecaţi mai mult ţara pe principiul ăla că după o relaţie terminată, în timp se diminuează amintirile negative şi ramân doar alea bune. Mai greu e cu trăitul aici :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Romania, o tara trista cu oameni veseli!

    RăspundețiȘtergere
  20. @sabotor, mai sabotam si noi ceva? :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Lia are dreptate, schimbarea vine cu pasi marunti.
    Si apropos de idei si de romani plecati, eu stiu numai din astia care sunt contra-exemple la ceea ce spune Iuliana:
    http://isosgroup.com/news/ (check video as well)
    Oricum, nu trebuie sa fii in afara ca sa faci ceva, pentru ca exista si in tara oameni care au aceleasi idei:
    http://www.green-report.ro/content/buna-ziua-europeni-vorbitori-de-limba-romana (e si un video in dreapta putin mai jos, interesant si el)

    RăspundețiȘtergere
  22. Legat de homosexualitate, un banc sec:

    Un om in varsta doreste sa emigreze. La completarea formalitatilor, este intrebat, de catre oficialitati, de ce.
    - Datorita homosexualitatii...
    - Cum asa?
    - Pai, in timpul nazistilor, se pedepsea chiar cu moartea. Dupa aceea, cu inchisoare. Iar acum este permisa prin lege. As dori sa emigrez, pana nu devine obligatorie

    RăspundețiȘtergere